تاثیر قهوه خوردن در صبح؛ باعث شده که این نوشیدنی سرحال کننده را اول صبح بنوشیم. البته خوشبختانه ما ایرانیها هنوز علاقه خاصمان را به چای شیرین صبحگاهی از دست ندادهایم. اما اگر شما گاهی صبحها قهوه میخورید؛ این مقاله برای شماست.
بعد از خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که چرا خوردن قهوه در بعضی مواقع روز ایجاد اضطراب میکند.
چطور تاثیر قهوه خوردن را به بهترین نحو تجربه کنید
اگر میخواهید اثرات کافئین را به تمامی دریافت کنید، به دلایلی که در ادامه توضیح خواهیم داد، باید صبح اول وقت، یک ساعت یا بیشتر برای صرف قهوه صبر کنید.
نوشیدن قهوه بلافاصله بعد از بیدارشدن؛ یک عادت خوب و شیک زندگی است.
نوشیدن قهوه به محض بیدارشدن به باز شدن چشمان نیمه بسته و فعالشدن بدن کرخت کمک میکند اما کاردرست این است که باید یک ساعت بعد از بیدارشدن قهوه بنوشید نه بلافاصله بعد از بیدارشدن.
لابد میپرسید چرا باید یک ساعت تحمل کنیم وقتی که احساس نیاز به قهوه داریم؟
اگر تحمل این یک ساعت به نظرتان وحشتناک میرسد، به مطالعۀ این مطلب ادامه بدهید.
دلیل محکمی برای این توصیه وجود دارد. اینها اطلاعاتی هستند که باید از آنها آگاه باشید.
تاثیر قهوه خوردن و کورتیزول و اضطراب
بیایید ببینم چرا بعد از خوردن قهوه گاهی دچار اضطراب میشویم. همهاش زیر سر کورتیزول است!
کورتیزول هورمون استرسِ بدن است. معمولاً از این هورمون به بدی یاد میشود.تحقیقات نشان دادهاند که کورتیزول در افزایش چربی شکمی مؤثر است.
کورتیزول به دلیل وجود استرس زیاد در زندگی، در بدن بسیاری از ما بیش از اندازه ترشح میشود اما این هورمون کارکردهای مهمی نیز در بدن دارد:
بهعنوانمثال، هر روز صبح، همراه با آدرنالین و به طور طبیعی به ما انرژی میدهد و در افزایش تمرکز به ما کمک میکند.
بنابراین افزایش کورتیزول با مصرف کافئین بهمحض بیدارشدن از خواب، درواقع نوعی اتلاف بهحساب میآید.
زیرا شما در این زمان، در حال دریافت انرژی طبیعی هستید – پس بهتر است یک ساعت صبر کنید تا کورتیزول صبحگاهی کاهش بیابد حالا با خوردن قهوه دوباره سطح کورتیزول در خون بالا میرود و دوباره انرژی زیادی تجربه میکنید.
پس بهجای دریافت سطح زیادی از انرژی به طور ناگهانی، میتوانید با اندکی صبر کردن، انرژی آرامتری را به مدت طولانیتری در اختیار داشته باشید. باتوجه به این نکته، افزودن کافئین درست در زمانی که بدن از پیش دارای کورتیزول بالا است، میتواند در شخصی که حتی اندکی به قهوه حساسیت دارد، یک واکنش اضطرابی ایجاد کند.
تریسی لاکوود بکرمن، متخصص تغذیه و نویسندۀ کتاب راهحل غذایی دورۀ بهتر در این مورد چنین توضیح میدهد:
«برای جداسازی زمان مصرف کافئین و اوج ترشح کورتیزول، دلایلی علمی وجود دارد.
بافاصله زمانی ایجاد شده ما بین زمان بیدار شدن و زمان قهوه نوشیدن؛ میتوان مانع تأثیرات منفی مثل اضطراب شد. از طرفی تاثیر قهوه خوردن زمانی که کورتیزول پایین است به حداکثر خودش میرسد. در این صورت با تنظیم مناسب زمان نوشیدن قهوه کافئین موجود در قهوه بهعنوان “تک هنرمند صبحگاهی” میدرخشد و تحت تأثیر کورتیزول قرار نمیگیرد.»
این متخصص میگوید به لطف کورتیزول، هوشیاری و تمرکز شما تا ۳۰ الی ۴۵ دقیقه پس از بیدارشدن اوج میگیرد.
«پس برای تجربۀ اثرات واقعی کافئین، بهتر است قبل از نوشیدن قهوۀ خود کمی صبر کنید که این موضوع باعث آرام شدن کورتیزول میشود».
نظریه متفاوتی درباره تاثیر قهوه خوردن
شاید شما میخواهید از اثرات شدید کافئین استفاده کنید و درعینحال نمیخواهید بعد از خوردن قهوه عصبی شوید.
پس لزومی ندارد که حتماً صبر کنید.
دکتر استیون گاندری، جراح قلب و عروق صاحبنام آمریکایی، میگوید:
ترکیب کافئین با افزایش طبیعی مصرف انرژی، مانند انجام یک ورزش صبحگاهی زودهنگام، راهحل مناسبی برای شما است.
به گفتۀ گاندری:
«کورتیزول، همانند اپینفرین (آدرنالین)، بهطورکلی از حدود ساعت ۴ صبح افزایش مییابد تا شما را برای آغاز روز، آماده کند. هر دوی اینها باعث افزایش قند خون (گلوکز) میشوند تا شما مقدار زیادی سوخت در دسترس داشته باشید.
کافئین موجود در قهوه نیز گلوکز را افزایش میدهد، بنابراین اگر میخواهید بعد از بلند شدن از خواب:
تحرک داشته باشید، بهخصوص اگر میخواهید ورزش کنید یا حتی فقط حیوان خانگی خود را برای قدمزدن بیرون ببرید، آن یک فنجان قهوه را بنوشید.»
بر اساس همین نظریه است که توصیه میشود نیم ساعت قبل از ورزش قهوه بنوشید. این کار به بالاتر بردن سوختوساز بدن هنگام ورزش کمک میکند.
با این روش، اثر قهوه بیشتر شبیه به یک تکانۀ انرژی کوتاهمدت است. پس ممکن است تا پایان صبح تداوم نداشته باشد.
مزیت روانشناسانهی تاخیر در خوردن قهوه
صبر کردن پیش از نوشیدن قهوۀ صبحگاهی، میتواند یک مزیت روانشناسانه نیز داشته باشد.
پیتر داگلاس، بنیانگذار مؤسسۀ روانشناسی هیومنتُلد، در این باره میگوید:
«پیشنگری و انتظاری که بهواسطۀ تأخیر ایجاد میشود، میتواند حسها و میزان رضایت شما را از هر مادهای از جمله کافئین، افزایش دهد. با صبر کردن و انتظار کشیدن؛ تاثیر قهوه خوردن چندبرابر میشود. همچنین هنگامی که فنجان لذتبخش صبحگاهی شما، بخشی از روال عادی زندگیتان میشود، امری قابل انتظار خواهد بود. ثبات، عاملی برای ایجاد کسالت است و با تأخیر در دریافت اولین فنجان خود، شما تازگی خلق میکنید.»
آلیسون استون، مددکار اجتماعی و رواندرمانگر مقیم نیویورکِ آمریکا، معتقد است:
«برای چشیدن طعم واقعی قهوه و لذت بردن از آن، بهتر است نوشیدن قهوه را به تأخیر بیندازید.نه اینکه زمانی آن را بنوشید که باعجله در حال انجام کارهای بسیار و خروج از منزل هستید.
او میگوید: «اگر صبحهای آشفتهای دارید و فقط بهخاطر عادت، قهوه مینوشید، شاید ارزش آن را داشته باشد که سعی کنید نوشیدن آن فنجان را تا زمانی به تأخیر بیندازید که دو تا سه دقیقه فرصت دارید که از آن لذت ببرید.»
چگونه زمان خوردن قهوه صبحگاهی را تنظیم کنیم
اگر از آن دسته افرادی هستید که پس از نوشیدن قهوۀ صبحگاهی، متلاطم و مضطرب میشوید:
بهتر است بیشتر به توصیۀ لاکوود عمل کنید تا توصیۀ گاندری. یعنی بهتر است یک ساعت از بیدار شدنتان بگذرد بعد قهوه بنوشید
حال باید به زمان خوردن صبحانه بپردازیم:
اگر مستعد واکنشهای اضطرابی در مقابل کافئین هستید، احتمالاً باید قهوۀ صبح خود را همراه با غذا میل کنید.
لاکوود توصیه میکند:
«برای بهدستآوردن یک انرژی آرام، قطعاً توصیه میکنم قهوه را در کنار صبحانه میل کنید. با اینکار؛ کافئین را بدون لایۀ محافظی از غذا که جذب سریع آن را مختل میکند، وارد سیستم خود نکنید. حتماً یک لیوان بزرگ آب هم نوش جان کنید.»
به گفتۀ لاکوود واکنشها در مقابل کافئین از فردی به فرد دیگر متفاوت است. پس اگر تاثیر قهوه خوردن و جذب کافئین آن شما را مضطرب نمیکند، زمانبندیهای مختلف برای صرف صبحانه را امتحان کنید.
پیشنهاد لاکوود این است:
«یک آزمایش صبحگاهی طراحی کنید و سطح انرژی خود را بعد از یک روز نوشیدن قهوه قبل از صبحانه و یک روز بعد از صبحانه، ارزیابی کنید. واکنش شما به کافئین یک تجربۀ بسیار شخصی است، پس اهمیت دارد که بر اساس بدن خودتان در این باره قضاوت کنید.»
در مورداستفاده از کافئین باید بر اساس تجربۀ شخصی خودتان تصمیم بگیرید.اگر میخواهید انرژی بیشتری برای یک تمرین ورزشی سخت داشته باشید، ترکیب کردن کافئین با افزایش کورتیزول و آدرنالین، میتواند ایدۀ خوبی باشد – اما اگر میخواهید سطح انرژی پایداری در طول صبح داشته باشید، اجازه بدهید افزایش طبیعی کورتیزول در بدن شما و مصرف کافئین، هرکدام به شکل جداگانه نقش خود را ایفا کنند.
منبع Huffpost
1 دیدگاه در “تاثیر قهوه خوردن را چگونه در بدن بالاتر ببریم؟”
خیلی مقاله جالبی بود و متفاوت. این که از دید چند محقق این موضوع رو بررسی کرده بود و تصمیم گیری نهایی رو به عهده خود خواننده گذاشته بود واقعا لذت بخش بود!